




Bebeklikten yetişkinliğe kadar çocukların dil, zihinsel, sosyal, duygusal, psikomotor ve özbakım becerilerini inceleyen bilim dalıdır.
Ebeveynlere olumsuz bir durum olsun yada olmasın çocuklarıyla ilişkilerini nasıl yönetecekleri hakkında danışmanlık verilir.
Çocukların danışmanlık ve aile tutumuyla düzelemeyecek kalıplaşmış istenmeyen davranışları da olabilir. Oyun terapisi yöntemiyle bu davranışların sebebine inilerek, çocuğu bu davranışa yönelten duygusunu aktarması sağlanır ve iyileşme süreci başlar.
Çocuğumuzdaki gelişimsel değişimleri en kolay şekilde atlatmaya yarayacak yöntem olmasına rağmen en az tercih edilendir. Gelişimsel değişimler hakkında bilgi sahibi olunduğunda süreç daha bilinçli, değişikliklere karşı daha duyarlı ve daha az panik yaşayarak geçirilir. Erken müdehale ve destek çocuğu her zaman daha iyiye taşır. Aile bir sonraki basamakta çocuğunda gelişimsel olarak nelerle karşılaşacağını bilir ve ona göre davranır.
Sıkıntı yaşanan durumun oluşum nedeni tespit edilerek çözüm aranır. Gelişimsel değişimle bazı olumsuz davranışların alışkanlığa dönüşmemesi, problem durumunun duygusal gelişimini etkilememesi ve ailenin bilgi sahibi olarak süreçte etkin rol alması sağlanır.
Bu gibi durumlarda destek süresi daha uzundur. Yaşanılan sıkıntının devamlılığı alışkanlığa dönüşmüş davranışlar kalıplaşmıştır. Çocuğun bireyselliği dikkate alınarak çeşitli yöntemlerle destek planı oluşturulur. Seans sayısı çocuğun durumuna göre değişkenlik gösterir. Aile sürecin içerisindedir. Seans öncesi ve sonrası bilgilendirilir.